30 jul

World Health Organization updates their ICD codes and include Congenital Lyme Borreliosis!

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in de 11e editie de ICD codes voor Lyme aangepast en na 25 jaar eindelijk weer ge-update.

Er zijn 3 belangrijke codes bijgekomen:

1. Met de nieuwste codes erkent de WHO dat Lyme overdraagbaar is van moeder op kind tijdens de zwangerschap.
2. Ook dementie door Lyme heeft een eigen code gekregen
3. Ook ‘central nervous system demyelination due to Lyme’ heeft nu een eigen code.

The World Health Organization has updated their ICD codes and interestingly enough..Congenital Lyme Borreliosis has been included!

Congenital Lyme is an alternate mode of transmission of Lyme – from infected mother to her baby in-utero – thus the narrative changes from a purely zoonotic disease (from tick to human), to one that can be transferred human to human, mother to child.

This is HUGE! Recognition of this REALITY that has been known about and documented for over 30 years..we will see what happens next and of course we will be sharing this exciting international recognition of Congenital Lyme Borreliosis with the Public Health Agency of Canada.

What are ICD codes? ‘The International Classification of Disease, Eleventh Revision (ICD-11) is a system of medical coding created by the World Health Organization (WHO) for documenting diagnoses, diseases, signs and symptoms and social circumstances.’

(Klik op afbeelding om naar de ICD-code te gaan.)

Please follow and like us: